WEB STRANICA NOGOMETNOG KLUBA "OSK"
NK OSK Otok
Posljednje / sljedeće utakmice
 • SENIORI
 • Posljednja: Omiš - OSK 4:2
 • Sljedeća: -
 • PIONIRI / KADETI
 • Posljednje utakmice: Uskok - OSK 1:4 / 7:0
 • Sljedeće utakmice: -
 • MLAĐI PIONIRI / JUNIORI
 • Posljednje: OSK - Poljičanin 1921 2:3 / 1:5
 • Sljedeće: -
Anketa
Kako ocjenjujete blog?
Blog
srijeda, lipanj 1, 2011
PROČIJATE DVIJE VERZIJE O NASTANKU OSKA


 

Nogomet se u Otoku organiziranije počeo igrati u drugoj polovici 20. stoljeća, točnije početkom 60-ih godina. Tada su se najčešće odigravale međusobne nogometne utakmice između seoskih ekipa Otoka, Graba, Gale i Udovičića koje su bile jako posjećene.

Pokretač nogometa u Otoku je bio profesor Stipe Pupić-Bakrač Đurata koji je okupio mladost i stvorio kvalitetnu momčad koja je 1967. i 1968. osvojila turnire na Gazu. Osvajanje ovih turnira prethodilo je osnivanju OSK-a. Prve godine se nastupalo pod imenom Otok, a godinu potom pod imenom OSK uz zastavu na kojoj je bio prišiven crni orao u letu. Nakon finalnog susreta s Jabukom u kojem je OSK slavio na zastavu je, u pandže orla, prišivena crvena jabuka.

Za OSK su tada nastupali: Stipe Pupić-Bakrač, Dušan Milanović-Litre, Nediljko Vugdelija, Branko Bašić, Ivan Vrdoljak, Branko Bralić, Luka Vugdelija, Dušan Bašić, Marino Vukšić i Marinko Vrdoljak.

U proljeće 1969. godine učinjen je prvi korak formiranjem inicijativnog odbora za osnivanje nogometnog kluba kojeg su sačinjavali: Stipe Pupić-Bakrač, Jerko Jagnjić, Ivan Vrdoljak, Stipan Jakić., Dušan Milanović-Litre, Dušan Bašić i Branko Bašić.

Nakon toga je uslijedilo uređenje lokacije na Golim Brdima, a taj posao je zahtijevao dosta truda. Svlačionice su se nalazile na Roknjači u Domu kulture, a kupaonice kod stare škole.

Klub je službeno osnovan 10. kolovoza 1969. godine kada je na na osnivačkoj skupštini prihvaćen prijedlog inicijativnog odbora da se klub zove OSK – Omladinski sportski klub te je ujedno klub proglašen i osnovanim.

Prvi upravni odbor su činili: Stjepan Jakić – predsjednik, Jerko Jagnjić – tajnik, Marino Vukšić – blagajnik te članovi Dušan Milanović-Litre, Luka Dedić, Jure Krka, Ivan Vrdoljak, Željko Vujović, Petar Smoljo, Stipan Vrdoljak, Jure Žižić, Stipan Bašić, Mirko Maroš i Mario Mioč.

Prvu službenu utakmicu nakon osnutka OSK je odigrao 11. listopada 1969. godine na svom terenu protiv Domagoja iz Konjskog  te pred oko 2500 gledatelja slavio sa visokih 12:0. Strijelac prvog službenog pogotka za OSK je bio Branko Bošković i to bedrom, a nastupili su sljedeći igrači: Ante Džimbeg, Dušan Bašić, Luka Vugdelija, Ante Grubišić-Čabo, Stipe Pupić-Bakrač, Nediljko Vugdelija, Dušan Milanović-Litre, Jure Krka, Željko Vujović, Branko Bošković i Branko Bašić.

U svojih 46 godina OSK je imao svojih uspona i padova, a prvak je bio u pet navrata (1977./78., 1980./81., 1990./91.,1994./95. te 2014./15.).  Nažalost, 1981. godine OSK nije mogao u viši rang jer nije ispunjavao tražene uvjete.

Najveći napredak je napravljen 1991. godine kada je zaslugom tadašnjeg predsjednika Dušana Milanovića-Litre napravljeno mnogo na poboljšanju infrastrukture (dovršeno malo i veliko igralište, dovršene svlačionice te je do postojećeg objekta nadograđen poslovni prostor).

Prvu službenu utakmicu u Republici Hrvatskoj OSK je odigrao 31.03.1991. godine na Uskrs. Dvije godine prije toga su se vršili spomenuti radovi na Golim brdima pa je tako OSK domaćin bio u Glavicama. Protivnik u toj prvoj službenoj utakmici u RH je bio Domagoj iz Konjskoga. Zanimljiva je činjenica da je prvu službenu utakmic uopće, 11. listopada 1969. godine, OSK također igrao protiv Domagoja pa se može reći da je taj klub, koji danas više ne postoji, bio djelić dviju stranica u OSK-ovoj povijesti. Tom prilikom predstavljen je i novi grb, a autorsko rješenje potpisuje Branko Efendić.

Na redovnoj godišnjoj skupštini, 02.09.1990. donesena je odluka da se skinu sva dotadašnja ideološka obilježja. Također, u to vrijeme je bilo aktualno pitanje promjene imena kluba u NK "Otok". Grb koji je izabran sadrži osnovne likovne elemente hrvatskog državnog znakovlja (grb i zastava) u koja su ukomponirana lokalna obilježja, kukuruz u stilizaciji sunca i naziv kluba. Grb izrasta iz trobojnice što sve skupa označava rast, pupanje, cvijetanje i plod. To su osnovni elementi koji predstavljaju sredinu izrazito poljoprivrednog karatktera. Kampanel predstavlja tradiciju kršćanskog duha. Dodajmo za kraj da je te sezone (1990/91) OSK osvojio prvo mjesto bez poraza.

2006. godine OSK je dobio tribinu sa oko 350 natkrivenih mjesta te četiri nove klupske prostorije.

Od 2000. do 2004. klub je nosio ime OSK Merkur 5 Otok, a od 23.10.2005. do 01.06.2006. nosio je naziv OSK Aldi.

10.02.2014. OSK je po prvi put ugostio profesionalnu inozemnu momčad - Ingolstadt 04. Susret je završen pobjedom gostiju 1:7.

OSK je danas stabilan klub, a natječe se u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi Jug. Najuspješnija klupska sezona je bila 2014/15 kada je OSK osvojio prvo mjesto u 1. ŽNL Splitsko-dalmatinske županije te kroz dodatne kvalifikacije ostvario ulazak u 3. ligu svladavši Slavena iz Grude sa ukupnih 6:1. U istoj sezoni OSK je došao i do finala županijskog kupa gdje je poražen od Mosora. Prethodno je izbacio drugoligaše Imotski i Dugopolje te prvoligaša Splita.

 

 

 

DRUGA VERZIJA

 

KAKO JE NASTAO OSK?

Logično je da se jedan nogometni klub ne može organizirati preko noći, a niti to može učiniti pojedinac. OSK je nastajao generacijama, a svaka generacija je imala svog predvodnika ili više njih. Stariji mještani se sjećaju da se od davnina na ovim prostorima „ganjao mijur“. Poslije toga igralo se „krpašima“ (lopte od krpe), pa „gumašima“ (lopte od gume), a negdje 50-tih godina prošlog stoljeća donešena je u Otok prva kožna lopta. Donijeli su je momci iz Rijeke Dujo Grgat, Stipe Vrdoljak i „Malenta“ Elek. Do tada su se razne igre igrale uglavnom po zaseocima, a pojavom lopte počela su i međuseoska natjecanja. S obzirom na komparativnu prednost Otoka u odnosu na druga sela, tj. brojnu i talentiranu mladost te brojne livade kao i prostrano polje, Otočani su počeli dominirati nad ostalim selima. Malo je poznato da se koncem 50-ih godina trebao formirati NK „Čilaš“ na Hanu, ali su ih Otočani tako često pobjeđivali (jednom je bilo čak 11:1, igralo se na livadi iznad Kljajinih kuća) da su definitivno odustale od te zamisli. Slično se dogodilo i sa Triljem. I oni su imali namjeru tih godina formirati nogometni klub, ali i njima su Otočani razbili ambicije tukući ih na Gazu za osminu finala 5:3 bez obzira na to što su nastupali u kopačkama (jer su pretežno bili juniori Junaka), a Otočani su uglavnom igrali bosi. Samo rijetki sretnici su imali Borovo-patike. I tako se mladost cijelog lijevog zaobalja Cetine počela prikljanjati Otočanima. Ta činjenica je rezultirala idejom o formiranju „NK OSK“.

A zašto baš OSK (Omladinski sportski klub)? Iz dva razloga:

            1. Jer je trebao postati nogometni klub ne samo Otočana nego i mladosti cijelog lijevog zaobalja Cetine od Hana do Trilja.

            2. Taj naziv „OSK“ trebao je postati temeljnim simbolom svih ostalih sportskih klubova. Tako je malo igralište bilo namijenjeno za RK „OSK“ (rukometni klub) i KK „OSK“ (košarkaški klub), a postojala je namjera da se već tada formira TK „OSK“ (stolno-tenisački klub) jer je Otok tada imao jednu od najjačih ekipa u Dalmaciji, a igralo se u dvorani bivšeg kina.

Da bi se realizirala ideja oko formiranja OSK-a trebalo je napraviti brojne predradnje:

            1. Trebalo je dobiti suglasnost ondašnje politike i političara kako u Otoku tako i u Sinju.

            2. Trebalo je animirati mještane jer je u početku bilo dosta skepse iz raznoraznih razloga, a znalo se da bez svekolike podrške mještana neće biti uspjeha. I uspjeh na tom planu pokazao se presudnim jer su mještani već u samom početku pružali ne samo financijsku nego i svekoliku drugu pomoć koja je bila nužna za kakvo-takvo funkcioniranje kluba.

3. Velika dilema je bila oko izbora najpovoljnije lokacije za igralište. U općini su bile dvije varijante. Jedna je bila Gola Brda jer se tamo nalazio veliki kompleks nacionaliziranog zemljišta. Druga varijanta je bila na Balinicama, tj. na mjestu bivše Kolektive, ali je zgrada Kolektiva bila toliko derutna da se nije mogla ni renovirati ni adaptirati za novu namjenu, tj. za klupske prostorije. Zbog toga se prednost dala Golim Brdima, ali je zato godinama trajalo dovođenje igrališta u normalnu funkciju, a kao klupsku prostoriju i svlačionicu koristila se prostorija u Domu.

            4. Trebalo je pribaviti razne dozvole što s obzirom na zeleno svjetlo politike i nije bio veliki problem jer se očekivalo, obzirom da je Otok bio pod stalnom prismotrom, da će se napraviti nekakav eksces što bi značilo zabranu daljneg djelovanja kluba. Na sreću, to se nije dogodilo.

            5. Trebalo je napraviti Statut kluba, formirati radna tijela kluba i izvršiti uknjižbu u nogometni savez. Statutom kluba je određeno da boja dresa kluba bude plavo-bijela sa natpisom „OSK“ te amblemom i pečatom alke u čija su polja upisana slova O, S i K (šteta što se od toga odustalo i što se inače Alka malo vrednuje kod Otočana jer su oni svojim životima pridonijeli pobjedi nad Turcima).

            6. Trebalo je paralelno raditi i na fomiranju ekipe i registraciji igrača. Na tom je planu najviše radio Stipe Pupić-Bakrač Đurata. Odmah na početku su se uključili igrači Jabuke, Udovičića, Gale što je izazvalo dosta gnjeva kod domaćih igrača.

Sve ove poslove vodilo je desetak ljudi kojima su po potrebi svesrdno pomagali i drugi uključujući žene koje su ručno šivale znakove OSK-a na dresove, pekle uštipke, pogače itd.

Svaki početak je težak, ali je trebalo ustrajati. Bilo je i uspona i padova kako na natjecateljskom tako i na organizacijskom planu. Uglavnom su svi ti problemi bili vezani uz financije. Kao mali klub iz male sredine, a za to vrijeme još i karizmatične, bili smo „zadnja rupa na svirali“ kod svih sportskih saveza. Međutim, isti ti savezi, dolaskom novih ljudi omogućili su nam izlet u tadašnju ČSSR.

To je na izvjestan način bila prekretnica u radu i podstrek za još predaniji rad u klubu. Počelo se sa reklamama, donacijama i drugim potporama kojima se težilo ka djelomičnom samofinanciranju. Dolaskom nove vlasti i formiranjem Općine Otok te njihovim potpunim razumijevanjem za OSK mnogi problemi su nestali ili ublaženi. Za zahvalu svim mještanima za sav trud i doprinos što su ga činili za OSK, oskovci su im se odužili dovođenjem ljubimca sportske publike ovog kraja, HNK Hajduk.

Naime, povodom godišnjice pogibije dvojice boraca i domoljuba iz Općine Otok, Luke Ercega i Ivana Kambera, u Otoku je 25.08.1992. uz prijateljsku utakmicu sa Hajdukom, održan i malonogometni memorijalni turnir. Prihod sa turnira je bio 3600DEM, a bio je namijenjen obiteljima poginulih domoljuba. Hajduk se vrlo rado odazvao pozivu, a kapetan Slaven Bilić je u jednom trenutku izjavio da bi i bez jedne noge nastupio u Otoku. I ovom prigodom kada je u pitanju bio OSK treba istaknuti velikodušnost. Jedan ugostitelj iz Otoka koji je želio ostati anoniman je počastio domaćim specijalitetima kompletnu ekipu Hajduka, a Hajduk je zauzvrat OSK-u poklonio komplet dresova. I ovu je manifestaciju, dijelom tužnu, vodila ekipa ljudi, tzv. organizacijski odbor kojem je na čelu bio Ivan Vrdoljak-Ljilje, a svi su imali zaduženja – jedni za glazbu, drugi za reklame, kontakte sa medijima, prijem gostiju itd. Bitno je napomenuti da se do tada nikada u Otoku nije sakupilo toliko ljudi na jednom mjestu. Pretpostavlja se da je bilo između 3 i 4 tisuće gledatelja. To je najbolji pokazatelj da OSK iza sebe ima bazu, a to je ujedno i pokazatelj da će OSK živjeti vječno.

IZVJEŠTAJ SA PRVE UTAKMICE

Na slici ispod je ekipa koja ja prvi put nastupila u OSK-ovom dresu. Ti dresovi nisu trajali niti jednu sezonu jer su završili kao suveniri pa je OSK sljedećih nekoliko godina nastupao, zamislite, u Ajaxovim dresovima jer takve nitko u ligi nije imao pa se u njima moglo igrati i kod kuće i u gostima. Ta ideja potekla je od Bože Samardžića.Prva utakmica, a povodom otvaranja igrališta, odigrana je na Golim Brdima 22.08.1969. između dviju ekipa OSK-a. Što je najinteresantnije, sudac je ekipe za pozdrav postavio poprečno, tj. po centralnoj liniji igrališta što je kod rijetkih koji su do tada imali prilike vidjeti jednu nogometnu utakmicu izazvalo dosta smijeha.

 

 

IZVJEŠTAJ ZA IZLETA U ČSSR

Povodom 20. godišnjice formiranja NK OSK organiziran je izlet u ČSSR u aranžmanu SIZ-e Fizičke kulture iz Sinja iz SOPK-e iz Splita. Na izlet se krenulo 03.08.1989. u 21 sat, a povratak je bio 09.08.1989. u 2 sata, točno kako je i planirano. Ukupno je išla 41 osoba i to: 23 iz Otoka, 16 iz Trilja i dva vozača.

Iako je bilo planirano da na put ide 35 osoba iz NK OSK ili vezanih uz klub, zbog neodaziva kako aktivnih igrača tako i starijih (Krka, Bakrač, Dunac, Strajić i dr.) kao i nekih članova Uprave (Žižić, Laco) nije se mogao popuniti dovoljan broj pa se to uradilo sa članovima uprave i igračim RK Cetinka iz Trilja. Autobus za ovu prigodu ustupila je osnovna škola „D. Čabo“ iz Trilja.

Prilikom boravka u ČSSR domaćin je bio T.J. SOKOL iz Črnošica, udaljenih 15-ak km od Praga. Sa domaćinima je odigrano nekoliko prijateljskih utakmica malog nogometa. Boravak je bio ugodan, domaćini prijazni (čak su i garnituru dresova poklonili), a cijelo putovanje se odvijalo bez ikakvih problem, izuzev lakše povrede noge kod Igora Lipotića.

Od financijskih troškova NK OSK je snosio troškove goriva u jednom smjeru te participaciju kod zajedničke večere, a ostale troškove putovanja snosio je RK Cetinka iz Trilja dok je troškove boravka u ČSSR na principu razmjene preko omladinskog centra u Makarskoj snosio SIZ i SOFK-a iz Splita.

 

IZVJEŠTAJ SA PRVOG MEMORIJALNOG TURNIRA I UTAKMICE OSK – HAJDUK

Povodom godišnjice pogibije otočkih domoljuba Luke Ercega i Ivana Kambera u Otoku je 25.08.1992. održan memorijalni malonogometni turnir (prvi takav, tj. sa tim povodom održan u slobodnoj Hrvatskoj), a pobjednik je bila ekipa iz Dicma.

Pored te tužne uspomene Otočanima je posebno zadovoljstvo priuštio HNK Hajduk Split koji je svojim nastupom protiv OSK-a želio uveličati značaj ovog turnira kao i izraziti zahvalu svim Otočanima za veliki doprinos u Domovinskom ratu.

Hajduk je pod vodstvom dr. Stipe Jukića (inače iz Otoka), tada predsjednika skupštine Hajduka, trenera Stanke Poklepovića te drugima doveo najjači sastav na čelu sa kapetanom Slavenom Bilićem.

Utakmica je odigrana pred nekoliko tisuća gledatelja u jednoj zanosnoj atmosferi. Pljeskalo se i jednoj i drugoj ekipi dok ekipa OSK-a nije „pukla“ od velike želje. Hajduk je nastupio u sastavu: Mihačić, Butorović, Ivica, Andrijašević, Novaković, Bilić, Erceg, Balajić, Računica, Rapaić i Kozniku.

Hajduk je poveo u 20. minuti, a OSK je izjednačio u 35. preko Smolje. Nakon toga je Rapaić postigao 4 gola zaredom, a ostalo je bila formalnost. Na koncu je završilo 7:1 za Hajduk.

nk-oskotok @ 19:56 |Isključeno | Komentari: 0
Vodeći strijelci svih kategorija OSK-a
 • Seniori: 17 golova - Petar Bašić-Šiško
 • Juniori: 7 golova - Marin Samardžić, Tomislav Samardžić
 • Kadeti: 14 golova - Toni Norac-Kevo
 • Pioniri: 14 golova - Denis Žižić-Gušo
 • Mlađi pioniri: 23 gola - Ivan Marinović
 • Početnici: 28 golova - Matej Plavša
Facebook
Vremenska prognoza
Brojač posjeta
47947
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Index.hr
Nema zapisa.